• slidebg1

Használt autó garancia

Bizonyára felmerül minden vásárlóban a kérdés, hogy milyen garanciát, szavatosságot várhat el cégünktől egy használt autó vásárlása esetén, illetve miért érdemes tőlünk használt autót vásárolni.

A magyar jog szerint alapvetően két felé kell osztani a vásárlást, aszerint, hogy jogi személyiségtől (vállalkozástól) ,vagy magánszemélytől vásárolunk-e.

A jogilag egyszerűbb eset, amikor magánszemélytől vásárol valaki autót. Ebben az esetben NEM fogyasztói szerződésről beszélünk, a jogszabály csupán fél év szavatosságot ír elő, amennyiben az adásvételi szerződésben ez nincs másképpen rögzítve. A hibás teljesítés bizonyítása ilyenkor a vásárló dolga. Tehát, ha a szavatosságot kizárták a szerződésben, akkor nincs esély a szavatossági igény érvényesítésére. Amennyiben ezt nem zárták ki, akkor is nagyon nehézkes a vevő igazának a bizonyítása egy magánszeméllyel szemben.

Sokkal előnyösebb jogilag a használt autó vásárló számára, ha az autót kereskedőtől (pl. az Ivanics Csoporttól) vásárolja. Ez esetben fogyasztói szerződésről beszélünk.
A törvény minimálisan 1 év szavatosságot ír elő, és ettől szerződésben sem lehet eltérni.
Az egy éves szavatosság fogyasztói szerződés esetén azt jelenti, hogy az első 6 hónapban felbukkanó hiba esetében a kereskedő tartozik automatikusan helytállással, ezen kötelezettsége alól csak akkor mentesül, ha bizonyítja, hogy a hiba a fogyasztó vásárlás után keletkezett. Ennek tipikus esete, ha a fogyasztó a gépjárművet nem rendeltetésének megfelelően használta. Az év második felében (7- 12. hónap) a kereskedő szintén felelősséggel tartozik, ám ha a kereskedő véleménye szerint a hiba a vásárláskor még nem volt meg, a fogyasztó kötelezettsége bebizonyítani ennek ellenkezőjét. Nem szabad azonban azt elfelejteni, hogy az autó használtsági fokából eredő hibákért nem felelhet a kereskedő.

 

Használtautó szavatosság

Az eladó hibás teljesítésért való felelősségét jelenti. Hibás a teljesítés, ha a termék – a teljesítés időpontjában – nem felel meg a jogszabályban, vagy a szerződésben meghatározott tulajdonságoknak. Ez azt jelenti, hogy ha vásárol valaki egy használtautót, akkor annak nincsenek olyan hibái, amik rejtettek, esetlegesen olyan hibái, amik a vásárlás pillanatában már fent álltak. Szavatossági időn belül keletkező hibát meg kell vizsgálni aszerint, hogy olyan körülmény miatt következett be, ami már a vásárlás pillanatában is adott volt.

 

Használtautó garancia (jótállás)

A jótállás azt jelenti, hogy az eladó garantálja vagy jótáll azért, hogy egy bizonyos időtartam alatt a termék kifogástalanul működik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, ha az autó elromlik, akkor az eladó vállalja a javítását.

 

Alapvetően csak olyan autókereskedőtől érdemes használt autót vásárolni - Pl.: IvanicsCsoport - mely  valóban egy sok éve létező, stabil vállalkozás, különben nem valószínű, hogy a vevő bármilyen szavatossági igényt a későbbiekben érvényesíteni tud.

Visszahívjuk?

+36

* A megadott telefonszámot nem használjuk fel későbbi, marketing célú megkeresésre.