Állami elektromos autó támogatás

Jelentős támogatást nyújt a kormány az elektromos autók vásárlásának megsegítésére.

 

A Kormány 1385/2023. (VIII. 31.) Korm. határozata a klímasemlegesség céljának eléréséhez szükséges elektromobilitás ösztönzéséről rendelkezik. A Kormány támogatja a fenntartható közlekedés fejlesztését és az elektromobilitás elterjedését. Elrendeli az elektromos töltőhálózat bővítését célzó támogatási program kidolgozását és a tisztán elektromos meghajtású járművek beszerzését támogató program indítását.

A Kormány felhívja a területfejlesztési minisztert, hogy az energiaügyi miniszter és a gazdaságfejlesztési miniszter bevonásával gondoskodjon a tisztán elektromos meghajtású járművek gazdasági társaságok – kiemelten car-sharing szolgáltatók, flottaszolgáltatók és taxitársaságok – általi beszerzését támogató program kidolgozásáról és elindításáról.

 

A 2024-es "Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak" (RRF-REP-10.10.1-24) pályázati kiírás ide kattintva tölthető le.

 

Villanyozza fel flottáját, tekintse meg elektromos autó kínálatunkat ide kattintva!

 

Vegye fel a kapcsolatot velünk és mi segítünk Önnek kiválasztani a legalkalmasabb járművet!

 

Email:
Telefonszám:
 
Megjegyzés:


 


 

 

 

Fontos tudnivalók az elektromos autó támogatási pályázatról

 


Elektromos autó támogatási pályázat

(Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak RRF-REP-10.10.1-24)

A támogatási kérelmeket (pályázatokat) 2024. február 5. 17:00-tól 2025. március 31. 10:00-ig lehet benyújtani, míg a projekt fizikai befejezésére (forgalmi engedélyének a végső kedvezményezett nevére kiállítása és a gépjármű végső kedvezményezett tulajdonába kerülése után) 2026. április 30-ig van lehetőség. A támogatási összeget a pályázónak kell megelőlegeznie. A támogatott projektek vonatkozásában 2023. november 1-től 2026. április 30-ig felmerült kiadások számolhatóak el.

A forrás keretösszege 30 milliárd forint, amelyből 10,8 milliárd a budapesti, 19,2 milliárd a kevésbé fejlett régióknak került kiírásra, de a későbbiekben bármely regionális keret kimerülése esetén a Nemzeti Hatóság a regionális támogatási keretek között az igénylés függvényében átcsoportosíthat.

 

Mekkora összegre lehet pályázni?

Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: minimum 2,8 millió Ft, maximum 64 millió Ft, vagyis egy pályázó 2,8 és 64 millió Ft közötti összegre nyújthat be pályázatot. A támogatható projektek maximális száma 9 375 db.

A projekt keretében beszerzett egy gépjármű maximális támogatása nem haladhatja meg az alábbi táblázatban feltüntetett, az egyes gépjármű kategóriák bruttó akkumulátor kapacitására vetített értékeket. Az egyes kategóriák esetében egy gépjármű nettó vételára nem haladhatja meg a táblázatban meghatározott maximális nettó elszámolható költség értékeket.

Bruttó akkumulátor kapacitás (kWh)

M1 kategória esetén az egy gépjárműre eső maximális támogatási összeg (Ft) Támogatás maximális értéke

M1 kategória esetén az egy gépjárműre eső maximális nettó elszámolható költség (Ft)  Maximális nettó vételár

≤ 41

2,8 millió Ft

11,5 millió Ft

41 < x ≤ 59

3,6 millió Ft

14 millió Ft

59 <

4 millió Ft

20 millió Ft

A pályázat során igényelhető támogatás az akkumulátor bruttó kapacitásától függ és a nettó beszerzési ártól személyautó (M1 kategória) esetén.

 

Finanszírozással kapcsolatos tudnivalók:

  • A projekt keretében nincs lehetőség szállítói finanszírozás alkalmazására.
  • Jelen felhívás estében támogatási előleg nem igényelhető.
  • Jelen felhívás esetében nincs lehetőség szállítói- és fordított ÁFA-előleg igénylésre.
  • Jelen felhívás esetén a projektet a projekt megkezdésétől számított 20 hónap alatt, de legkésőbb 2026. április 30-ig fizikailag be kell fejezni. A záró kifizetési igénylés benyújtásának határideje a projekt fizikai befejezését követő 15 nap, de legkésőbb 2026. május 15.

 

Fenntartási kötelezettség:

A végső kedvezményezettnek a támogatás keretében beszerzett gépjárművet a projekt megvalósítás befejezésétől számított 3 évig, de legfeljebb 2027. december 31-ig fenn kell tartania, azaz nem értékesítheti és harmadik fél számára nem adhatja bérbe, használatba.

A fenntartási időszak végén egy Záró projekt fenntartási jelentés benyújtása szükséges, melyben a kedvezményezett igazolja a gépjárműre vonatkozó kötelezettségek teljesítését.

 

Kik pályázhatnak a támogatásra? Támogatást igénylők köre:

Magyarországon székhellyel vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel, magyar adószámmal rendelkező vállalkozás, amelynek alapítása 2021.12.31. vagy ennél korábbi dátumú, és a támogatást igénylőnek a támogatási kérelem benyújtását megelőző jóváhagyott, legutolsó lezárt, teljes üzleti év éves beszámoló szerinti nettó árbevétele, egyéni vállalkozó és egyéb önálló vállalkozó esetén a bevétele meghaladja a projekt elszámolható költségét.

Továbbá, Taxis személyszállítás (TEÁOR 4932) tevékenységet folytató egyéni cég vagy egyéni vállalkozó kizárólag abban az esetben nyújthat be támogatási kérelmet, amennyiben a cégjegyzékében vagy az egyéni vállalkozói nyilvántartásában legkésőbb 2023. december 1-éig bejegyzésre került a Taxis személyszállítás (TEÁOR 4932) tevékenység.

Támogatási kérelmet nem nyújthat be olyan vállalkozás, melynek a tevékenységei között szerepel a Gépjárműkölcsönzés (TEÁOR 771) és/vagy a Gépjármű-kereskedelem (TEÁOR 451) nyújtása.

Gazdálkodási formakód szerint támogatási kérelmet nyújthatnak be:

113 (Korlátolt felelősségű társaság);

114 (Részvénytársaság);

116 (Közkereseti társaság);

117 (Betéti társaság)

121 (Szociális szövetkezet)

122 (Takarék- és hitelszövetkezet)

123 (Iskolaszövetkezet)

124 (Agrárgazdasági szövetkezet)

126 (Biztosító és viszontbiztosító szövetkezet)

129 (Egyéb szövetkezet)

131 (Ügyvédi iroda)

132 (Szabadalmi ügyvivő iroda)

133 (Vízitársulat)

136 (Végrehajtó iroda)

137 (Közjegyzői iroda)

226 (Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe)

228 (Egyéni cég)

231 (Egyéni vállalkozó)

232 Egyéb önálló vállalkozó

 

 

Hány darab gépjármű beszerzéséhez igényelhető a támogatás?

Támogatás legfeljebb az alábbi darabszámú gépjárművek beszerzéséhez igényelhető:

  1. 10 főnél kevesebb: 1 db*
  1. 10 fő vagy 10 főnél több, de 50 főnél kevesebb: 5 db*
  1. 50 fő vagy 50 főnél több, de 250 főnél kevesebb: 10 db*
  1. 250 fő vagy 250 főnél több: 16 db*

 

*A támogatást igénylő vállalkozás utolsó lezárt teljes üzleti évi statisztikai állományi létszáma (fő) / A projekt keretében beszerezhető gépjárművek darabszáma (db)

 

A támogatási kérelem benyújtásának módja:

Támogatási kérelmet csak és kizárólag a végső kedvezményezett nyújthat be, amihez csatolni kell az adásvételi szerződést vagy a lízingszerződést, amely megkötésének dátuma nem lehet későbbi, mint a támogatási kérelem benyújtásának dátuma. Ennek végeredménye a támogatói okirat.

Támogatási kérelmét az online kitöltő programon keresztül nyújthatja be a pályázati portálon. Ehhez először jelentkezzen be a www.palyazat.gov.hu oldalon, az „Egységes beléptető felület bejelentkezés” gomb használatával.

Magyarországon bejegyzett cégek, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozók nevében támogatási kérelmet benyújtó magánszemélynek a www.magyarorszag.hu  oldalon elérhető „ügyféli” AVDH szolgáltatást kell használnia.

 

Meddig kell megvásárolni a járművet?

A projekt befejezésére a megkezdéstől maximum 20 hónap áll rendelkezésre, végső határidő 2026. április 30.

További részletek elérhetőek a www.palyazat.gov.hu weboldalon vagy a Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak RRF-REP-10.10.1-24 pályázati kiírásban.

 

A végleges, módosított felhívás az alábbi linken érhető el:

https://www.palyazat.gov.hu/programok/helyreallitasi-es-ellenallokepessegi-terv/rrf/rrf-10101-24/dokumentumok

A Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak RRF-REP-10.10.1-24. részleteit az alábbi oldalon találják: https://www.palyazat.gov.hu/

 

 

 

 

A képek illusztrációk. A tájékoztatás pontossága kapcsán felelősségünket kizárjuk, a részletek kapcsán a hatályos támogatási feltételek irányadók. Az esetleges elírásokért nem vállalunk felelősséget, a változtatás jogát az Ivanics Csoport fenntartja.

Visszahívjuk?

+36

* A megadott telefonszámot nem használjuk fel későbbi, marketing célú megkeresésre.
Update cookies preferences