Idén ősszel is „Látni és látszani”

Október 18-tól ismét elindítja a rendőrség a "Látni és látszani" elnevezésű országos közlekedésbiztonsági kampányát.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság és az X-MEDITOR Kft. közös közlekedés-biztonsági kampánya 2012 óta hívja fel a figyelmet egy társadalmilag fontos témára és az egyén szerepére a baleset-megelőzésben.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az utóbbi évtizedben a könnyű sérüléssel végződő esetek kisebb arányban, a közúti balesetben elhunytak száma jelentős mértékben csökkent, majd mérséklődött.

Az őszi-téli időszakban kiemelten fontos, hogy az autók jól látszódjanak, a vezetők pedig jól lássanak. Ezért az akció keretében ingyenes gépjármű átvizsgálással és látásvizsgálattal várják az autósokat a kezdeményezéshez kapcsolódott szervizek és optikák.

 

Jól látni

Az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a látástól függ. Aki vezetés közben jól lát, az képes egyidejűleg távolra, közelre és oldalra is látni! Az olyan külső tényezők, mint a sötétség vagy a rossz időjárási viszonyok rontják a látást és ezáltal a reakcióidőt.

 

Mi a megoldás? Ellenőriztesse látását évente legalább egyszer szakemberrel, akkor is, ha úgy gondolja, hogy nincs szüksége látáskorrekcióra.

 

Jól látszani

Rendszeresen ellenőrizd az autód, ezen belül azokat az alkatrészeket, amelyek arra szolgálnak, hogy jól láss és látszódj.

 

Lámpák megfelelő működése

Az izzók elhasználódnak, tehát évente többször is szükséges ellenőrizni őket. Ha egy izzó kiég, túlfeszültséget idéz elő és emiatt a másik izzó is tönkremehet, ezért célszerű a kettőt együtt kicserélni. Amennyiben autód világítás berendezése megengedi az otthoni vagy váratlan helyzetben való javítást, mindig legyen izzókészlet az autódban!

 

Fényszórók beállítása

Ha a fényszórók rosszul vannak beállítva, ha csak egyetlen fokkal is feljebb hordanak a kelleténél, a szembejövő gépjármű vezetőit húszszor jobban vakítják! Ha a fényszórók csak egyetlen fokkal is lejjebb hordanak, a világítás hatékonysága huszad részére csökken, ami 30 méteres látáscsökkenést jelent.

 

Fényszórók tisztasága

A szennyezett fényszóró világítási teljesítményének legalább 30 százalékát elveszíti.

 

Szélvédő és ablakok

A különböző külső és belső szennyeződések szürkés réteget képeznek, ami rontja a látásminőséget. A felverődő kavicsok okozta repedések továbbá nemcsak a szabad kilátást akadályozzák, hanem egyéb veszélyforrást is jelenthetnek a gépkocsi utasai számára.

 

Látogasson el szervizeink bármelyikébe, ellenőriztesse autóját a téli időszak előtt!

Hírek

Visszahívjuk?

+36

* A megadott telefonszámot nem használjuk fel későbbi, marketing célú megkeresésre.