A tisztán elektromos Volvo EX30 a 2024-es Világ Év Városi Autója

Amilyen kicsi, olyan hatalmas – ráadásul ma még ünnepelni is van oka, hiszen a tisztán elektromos Volvo EX30 komoly elismerésben részesült a rangos Világ Év Autója díjátadón!


A városi járművek erős mezőnyében az EX30 bizonyult az év legjobb újdonságának, és ezzel a mai napon, a New York-i Nemzetközi Autószalonon megtartott díjátadó ünnepségen elnyerte a 2024-es Világ Év Városi Autója címet. A Volvo történetének legkisebb szabadidőjárművét emellett harmincnyolc autó közül az év három legjobb új típusa közé is beválasztották.

„Rendkívüli örömünkre szolgál, hogy az EX30 elnyerte ezt a kitüntetést.” – mondta vezérigazgatónk, Jim Rowan. „Ez a díj határozottan igazolja, hogy ambiciózus villamosítási stratégiánkkal a helyes úton járunk. Az EX30 piaci fogadtatása minden várakozásunkat felülmúlta. A modell tökéletes ajánlatnak bizonyult, hiszen egyre több ügyfél vált tisztán elektromos járművekre. Meggyőződésem, hogy az EX30 már idén nagyban hozzá fog járulni a Volvo Cars növekedéséhez, és ez az elkövetkező években is így marad.”

Az EX30 tavaly nyáron mutatkozott be. A szakma és a vásárló közönség jóformán egyhangúan a szívébe zárta újdonságunkat, amely számos rangos elismerésben részesült. A The Sun napilap az Év autójának, a Sunday Times az Év kisméretű szabadidőjárművének választotta meg, míg a Top Gear magazin szavazásán elnyerte az Eco Warrior (öko-harcos) címet.

Az EX30 tehát magabiztosan csatlakozott a Volvo Cars modellpalettájához, amely számos méretosztályban kínál vonzó plug-in hibrid és mild hibrid járműveket. Ezek a villamosított modellek fontos átmenetet képeznek a Volvo Cars azon végső célkitűzése felé, hogy 2030-től kizárólag tisztán elektromos járműveket forgalmazzunk.

Az EX30 rendkívül népszerűnek bizonyult az ügyfelek körében: az eddig leadott rendelések alapján várhatóan a Volvo Cars egyik legnagyobb számban eladott típusaként zárhatja majd az évet.

A kifejezetten elektromos hajtásláncra tervezett, új platformra épülő EX30 minden idők legkisebb Volvo szabadidőjárműve. Amellett, hogy zéró károsanyag-kibocsátással üzemel, az EX30 tervezése során kiemelt figyelmet szenteltünk annak, hogy a modell teljes életciklusa során a lehető legcsekélyebb szénlábnyommal rendelkezzen.

Az EX30 háromféle hajtáslánccal választható. Az egymotoros kivitel 200 kW-os (272 LE) csúcsteljesítményt és 51 kWh kapacitású akkumulátort kínál. Az egymotoros, növelt hatótávolságú változat ugyanezt a villanymotort egy nagyobb, 69 kWh-ás akkumulátorral társítja. Végezetül a két villanymotoros, nagy teljesítményű modellváltozat a 69 kWh-ás akkumulátor mellett 315 kW (428 LE) rendszerteljesítményt mutathat fel. Az EX30 maximális hatótávolsága eléri a 476 kilométert; akkumulátora valamivel több mint 25 perc alatt tölthető 10-ről 80 százalékra.

 

 

 

 

A töltés időtartama számos tényezőtől – például a környezeti hőmérséklettől, az akkumulátor pillanatnyi hőmérsékletétől, a töltő berendezéstől, az akkumulátor állapotától és a jármű állapotától – függően változhat.

A hatótávolságot az új járművek számára kidolgozott, valósághoz közeli WLTP menetciklusok szerint, szabályozott körülmények között mérték. A valós hatótávolság ettől eltérhet.

Nem biztos, hogy minden funkció és szolgáltatás minden piacon elérhető lesz, illetve azok nem minden piacon, és nem minden modell esetében fogják az alapfelszereltség részét képezni.

Hírek

Visszahívjuk?

+36

* A megadott telefonszámot nem használjuk fel későbbi, marketing célú megkeresésre.
Update cookies preferences