A Volvo blockchain technológiát használ a fenntarthatóság érdekében

A Volvo Cars az autóiparban elsőként blockchain technológia alkalmazásával valósítja meg az akkumulátorokban felhasznált kobalt globális nyomon követhetőségét. A fejlesztésnek aktualitást ad, hogy az előző hónapban mutatkozott be a vállalat első tisztán elektromos modellje, az XC40 Recharge.

A lítium-ion akkumulátorokban felhasznált nyersanyagok – így például a kobalt – nyomon követhetősége az egyik legnagyobb olyan kihívás, amellyel a fenntarthatóságra törekvő autógyártóknak szembe kell nézniük. A Volvo Cars a teljes nyomon követhetőséget támogatja, így ügyfelei annak tudatában vezethetik részben vagy teljesen elektromos Volvójukat, hogy az akkumulátorok gyártásánál felhasznált nyersanyagok felelősségteljes forrásból származnak.

Az átlátható és megbízható, megosztott adathálózatot létrehozó blockchain technológia jóval átláthatóbbá teszi a nyersanyag-ellátási láncot, hiszen az anyagok forrását azonosító információ nem módosítható észrevétlenül.

A Volvo Cars két globális akkumulátor beszállítójával – a kínai CATL-lel, illetve a dél-koreai LG-vel –, valamint a világ vezető blockchain technológiai vállalataival kötött megállapodása értelmében már az idei évben bevezetik a kobalt nyomon követhetőségét.

Egy idén nyáron sikeresen végrehajtott kísérleti projektet követően a Circulor és Oracle technológiai vállalatok működtetik a blockchain technológiát a CATL ellátási láncában, míg az LG Chem ellátási láncában a Responsible Sourcing Blockchain Network (RSBN), valamint a felelősségteljes nyersanyag-beszerzések specialistái, az RCS Global és az IBM vezeti be a technológiát.

„Mindig is arra törekedtünk, hogy nyersanyagainkat etikus ellátási láncon keresztül szerezzük be.” – mondta Martina Buchhauser, a Volvo Cars beszerzésekért felelős vezetője. „A blockchain technológia bevezetésével fontos lépést teszünk az ellátási lánc teljes nyomon követhetősége felé, beszállítóinkkal szoros együttműködésben minimalizálva az ehhez kapcsolódó esetleges kockázatokat.”

A blockchain egy olyan digitális főkönyv, amely a bejegyzéseket titkosított formában kapcsolja egymáshoz. A technológia olyan bejegyzéseket rögzít az ellátási lánc egészében elvégzett tranzakciókról, amelyek utólag nem módosíthatók. Emellett egységes szabályokat lefektetve határozza meg, hogy milyen adatok rögzíthetők. Így a folyamat résztvevői egymástól függetlenül ellenőrizhetik és auditálhatják a tranzakciókat.

Ebben a konkrét esetben a blockchain olyan adatokat tartalmaz, mint a kobalt származási helye, tömege és mérete, a felelősségi láncolat tagjai, valamint olyan információk, amelyek alapján meghatározható, hogy a folyamat résztvevőinek magatartása összhangban áll-e az OECD ellátási láncokra vonatkozó irányelveivel*. Ez a megközelítés elősegíti a bizalom kialakulását az ellátási lánc egyes tagjai között.

A Volvo Cars a múlt hónapban mutatta be az XC40 Recharge modellt, a Recharge névre keresztelt új, tisztán elektromos járműcsalád első tagját. A várakozások szerint 2025-re a vállalat globális eladásainak 50 százalékát teszik majd ki a tisztán elektromos járművek, míg a fennmaradó 50 százalékot a hibrid modellek adják.

A Volvo Cars szintén októberben hirdette meg ambiciózus klímavédelmi programját.

Ennek keretében 2025-re radikális mértékben: 40 százalékkal csökkenti az egy járműre eső szénkibocsátását, valamint töretlenül támogatja az etikus üzletmenetet tevékenységei és beszállítói hálózata teljes szélességében.

A CATL és az LG Chem elismert és sikeres akkumulátor-gyártók, amelyek régóta szállítanak lítium-ion akkumulátorokat az autóipar globális szereplőinek. A vállalatok teljesítik a Volvo Cars rendkívül szigorú beszállítói irányelveit az élvonalbeli technológiai kompetencia, a felelősségteljes ellátási lánc, a szénkibocsátás csökkentése, valamint a versenyképes költségmodell terén.

A Volvo Cars, a CATL és az LG Chem között létrejött megállapodások az elkövetkező évtized során bevezetendő, új generációs Volvo és Polestar modellekbe – így az XC40 Recharge-ba – szánt akkumulátorok szállítására vonatkoznak.

Tekintsd meg aktuális, akár azonnal elvihető Volvo modelljeinket, ide kattintva!

Hírek

Visszahívjuk?

+36

* A megadott telefonszámot nem használjuk fel későbbi, marketing célú megkeresésre.