A Volvo a világon elsőként alkalmaz kombinált valóságot az autóiparban

Beköszöntött az autófejlesztés jövője: a Volvo Cars és a felső kategóriás kiterjesztett valóságú szemüvegeket gyártó, finn Varjo létrehozták a világ első olyan rendszerét, amelyben a tényeket és a képzeletet kombináló valóság segítségével értékelnek ki prototípusokat, formai megoldásokat és aktív biztonsági technológiákat.

Az együttműködést tovább mélyíti, hogy a Volvo Cars Tech Fund befektetőként finanszírozza a Varjót. A Tech Fund az autógyártó kockázatitőke-alapja, amely a nagy potenciállal rendelkező technológiai start-up vállalkozásokba fektet be.

A Volvo Cars és a Varjo a világon elsőként tette lehetővé a fejlesztők számára, hogy egy tényleges autó vezetése közben kombinált valóság szemüveget viselve olyan virtuális elemeket, vagy akár komplett rendszereket jelenítsenek meg maradéktalanul élethű formában, amelyeket nem csak a vezető, de az autó szenzorai is valóságosnak érzékelnek. Ezt a mai napig egyetlen autógyártó sem volt képes megvalósítani.

A ma bemutatott Varjo XR-1 szemüveg azonban minden eddiginél nagyobb felbontásban jelenít meg fotorealisztikus kombinált vagy virtuális valóságot. Ez azt jelenti, hogy az XR-1 alkalmazásával radikálisan csökkenthető a fejlesztési folyamatok időigénye, mivel az új funkciók és formai megoldások szinte azonnal kiértékelhetők a technológia segítségével.

Elődjéhez képest az XR-1 szemüveget nagyfelbontású kamerákkal is felszerelték, így az alkalmas a kombinált valóság megjelenítésére. Ez lehetővé teszi a Volvo Cars tervezői és mérnökei számára, hogy akár évekkel azok tényleges megvalósulása előtt 'vezessenek' egyes leendő típusokat, és komplett rendszereket értékeljenek ki szimulált környezetben. Így a vállalat a létező leginkább kifinomult felhasználói élményt képes nyújtani a világ legbiztonságosabb autóinak fedélzetén.

„A kombinált valóság alkalmazásával szó szerint már a tervezés fázisában elkezdhetjük egyes megoldások és technológiák kiértékelését.” – mondta Henrik Green, a Volvo Cars technológiai igazgatója. „Az új termékek és ötletek eddig megszokott, statikus kiértékelése helyett rögtön 'menet közben' tudjuk tesztelni az egyes koncepciókat.

Ezzel a megközelítéssel jelentős megtakarítások érhetők el, hiszen a tervezési és fejlesztési folyamat jóval korábbi fázisaiban elkerülhetők bizonyos zsákutcák és meghatározhatók a prioritások.”

Az XR-1 alkalmazásával az aktív biztonsági megoldásokat is jóval korábban fejleszthetik és tesztelhetik a Volvo Cars mérnökei. A biztonsági szakemberek az XR-1 szemüvegeket viselve vezethetnek létező autókat a Volvo svédországi kutatási létesítményeiben, és a fizikai környezetre vetített, kiterjesztett valóság segítségével tesztelhetik a virtuális aktív biztonsági rendszerek működését.

Az XR-1 rendkívül pontos szemmozgás-követő technológiájának köszönhetően könnyen megvizsgálható, az autóvezetők hogyan alkalmaznak egyes új funkciókat és szolgáltatásokat, illetve, hogy azok bármilyen formában elterelik-e figyelmüket. A figyelemelterelés szintjének technológia alapú mérése révén lehetővé válik a Volvo Cars számára, hogy olyan új szolgáltatásokat dolgozzon ki, amelyek a lehető legcsekélyebb mértékben zavarják meg a vezető összpontosítását.

„A kezdetektől fogva egy olyan termék létrehozására törekedtünk, amely harmonikusan képes ötvözni a valós és a virtuális világokat.” – mondta Niko Eiden, a Varjo alapító vezérigazgatója. „Az az elképesztően előremutató mód, ahogyan a Volvo Cars az XR-1 szemüveget alkalmazza, rávilágít arra, hogy a Varjo technológiájával korábban elképzelhetetlen dolgokat lehet megvalósítani. A Volvóval karöltve új korszakot nyitottunk a kombinált valóság ipari felhasználása terén."

A Volvo Cars úttörő szerepet játszik az autóiparban a kiterjesztett és virtuális valóság tervezési és fejlesztési folyamatokban történő felhasználása terén. A Varjóval kötött együttműködési megállapodás a vállalat legújabb és eddigi legmagasabb szintű szerepvállalása ezen a területen. A Volvo Cars az új generációs technológiák fejlesztése során előszeretettel támaszkodik élvonalbeli technológiai vállalkozásokkal kötött együttműködéseire.

„A Varjo egyértelműen a téma egyik legnagyobb szakértője.” – mondta Zaki Fasihuddin, a Volvo Cars Tech Fund vezérigazgatója. „A vállalat technológiája előtt rendkívül fényes jövő áll, ugyanakkor a Volvo Cars már ma is tudja az a gyakorlatban hasznosítani. A Varjo tökéletesen példázza, milyen jellegű vállalatokat szeretnénk befektetőként támogatni.”

A Varjo XR-1 szemüveget, valamint annak a Volvo Cars által alkalmazott felhasználását a kaliforniai Santa Clara városában megrendezett Kiterjesztett valóság világkiállításon tekintheti meg a szakma. A felek szabadalmi bejegyzési kérelmet nyújtottak be a technológia ilyen jellegű alkalmazására.

Tekintse meg aktuális, akár azonnal elvihető Volvo modell kínálatunkat, ide kattintva!

Hírek

Visszahívjuk?

+36

* A megadott telefonszámot nem használjuk fel későbbi, marketing célú megkeresésre.